Ruh Sağlığı Yasası Platformu Sözcüsü Klinik Psikolog Emre Konuk: Yeni Ruh Sağlığı Yasası Hak ve Toplum Temelli Olmalıdır
Ruh Sağlığı Yasası Platformu Sözcüsü Klinik Psikolog Emre Konuk, “Yeni yasa toplum temelli bir anlayışa dayanmalı ve yürütülmelidir. Kapsayıcı bir yasa ihtiyacı kaçınılmazdır” dedi.
Yeni “Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı” içerdiği temel ruh sağlığı anlayışı, meseleyi ele alışı ve yaklaşımı açısından ruh sağlığı uzmanları ve sektör örgütleri tarafından eksik bulundu. Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde sektörün ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğu belirtildi.
Ruh Sağlığı Yasası Platformu Sözcüsü Klinik Psikolog Emre Konuk, Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’nın barındırdığı pek çok eksikler yanında özellikle gelişmekte olan bir ülkenin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
Kapsamlı bir yasa çıkarılmalı
Yeni Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’nın (RSY) hak ve toplum temelli olması gerekmektedir. Tasarı toplumun tüm kesimlerini kapsamaktan uzaktır. Ülke nüfusu her yıl 800 bin artıyor ve ruh sağlığı alanında hizmet veren uzman açığı sayısı ise 300 bindir. Açık hızla büyüyor. Bu açık hızla kapatılmalı, kapsamlı bir yasa ile ruh sağlığı hizmetinin önü açılmalı ve yüksek sosyo-ekonomik düzeye hitap eder hale gelmesinin önüne geçilmelidir.” dedi.
Ruh Sağlığı Yasası’nın hazırlanışı şeffaf ve demokratik olmalı
Önerilen Yasa Tasarısı’nın hazırlanışına tüm ilgili meslek örgütleri ve kuruluşların davet edilmediğini ifade eden Konuk, şöyle devam etti: “Süreç, katılımcı derneklerin merkez yönetim kurullarında paylaşıldığı gibi, Şube Yönetim Kurulları ve üyeleriyle de paylaşılmalı, katkıları talep edilmelidir.
Tüm ülkeler ruh sağlığı uygulamalarında “aile kurumuna” çok önem vermiş ve müdahale programları geliştirmiştir. Aile Danışmanlığı ve Çift ve Aile Terapileri gibi uluslararası ve ulusal alanlarda tanımlanmış, akredite olmuş bu mesleklerin ruh sağlığı hizmeti veren meslekler olarak kabul edilmemesi, hatta yasanın bütününde “aile” kelimesinin dahi olmaması çok yadırgatıcıdır.
Psikoterapinin tıbbi müdahale olmadığının altı çizilmeli
Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı’nda ruh sağlığı hizmetinin yalnızca ekiple verilmeyeceği net belirtilmeli, serbest çalışmanın önü açılmalıdır” diyen Konuk, yasada Psikoterapiyle ilgili tüm gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini, Psikoterapi hizmeti veren Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Aile Danışmanı, Çift ve Aile Terapisti ve PDR çalışanının nasıl yer alacağının düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yasa tasarısında sorunlar ve eksiklikler olduğunu anlatan Konuk şu tespit ve önerilerde bulundu: